Mens & Intuïtie
Het opleidingsinstituut voor
Intuïtieve Ontwikkeling, Healing, Reading, Lightworker
in Amersfoort en Eindhoven

Les programma » introductie voor online volgen van meditaties

Algemene introductie op geleide meditatie 

 

Introductie: 

Gezien de omstandigheden van de corona crisis waarbij onderwijs is stilgelegd merken we dat er veel mensen zijn die de houvast van onze meditaties erg missen. En we merken ook dat er veel behoefte is aan ondersteuning in deze uitdagende tijden. Daarom zetten we meditaties op onze website zodat mensen ook zonder bij ons aanwezig te zijn de meditaties kunnen doen. 

De essentie van een geleide meditatie is dat je met je voorstellingskracht een situatie helemaal echt kunt maken, en je kunt doorvoelen wat jouw lichaam en gevoel daarmee doen. Dit is een uiterst krachtige methode waar je bijzondere stappen mee kunt maken voor jezelf. 

Onze reguliere opleiding heeft een scala van meditaties die allemaal een specifieke doelstelling hebben en een specifieke opbouw. Er zijn ontelbare vormen van meditatie, en grofweg kun je aan de ene kant van het spectrum de rustgevende meditaties vinden, aan de andere kant van het spectrum de zelf onderzoekende en transformerende meditaties. Rustgevende meditaties helpen bij stress en geven handvatten om even een rustmoment voor jezelf te maken; de transformerende meditaties gaan over een diep en intensief onderzoek in jezelf naar wie je bent en waar je vandaan komt, en over de manier om je oude stukken of thema’s te omarmen en los te laten. Die transformerende meditaties vergen begeleiding en langere aandacht om tot resultaat te komen. In onze online meditaties richten we ons daarom op basale en laagdrempelige meditaties en een voorzichtig begin van transformatie. 

 

Handleiding en vooraf

Alle stappen van de meditatie zijn een uitnodiging, forceer nooit en ga geen grenzen over. Wees je ervan bewust dat er bij een geleide meditatie via internet geen begeleiding is, dat een docent of assistent niet kan waarnemen of je te veel of te snel wilt of grenzen overschrijdt. Wil niet te snel te gaan, en voel je eigen grenzen. Er is een duidelijk verschil tussen online en in een fysieke setting, neem je eigen verantwoordelijkheid daarin… 

 

Je kunt het tempo volgen van de geleide meditatie zoals gegeven via de link, maar je kunt ook een eigen tempo gebruiken als de stappen je te snel gaan. Blijf in de buurt van het toetsenbord en druk (afhankelijk van je computer) op de spatiebalk of een andere pauzeknop om de meditatie te pauzeren als je meer tijd nodig hebt om stukken te doorvoelen. 

 

Hoe te mediteren?

In de meditatie word je aan het handje meegenomen in alle stappen. Maak het helemaal echt voor jezelf door te stappen in jezelf te visualiseren en echt te doen. Het is dus niet een kwestie van alleen maar luisteren, onze geleide meditaties vormen een actieve inspanning. 

 

Houding

Zit gewoon op een stoel, dat is hoe we het doen bij Mens & Intuïtie. Je hoeft absoluut geen yogi te zijn die soepel in kleermakerszit op een matje zit of zelfs de lotushouding.  

 

Hallo zeggen

De belangrijkste onderlegger van Mens & Intuïtie vormt Hallo zeggen. Het is een normale menselijke reactie om uit contact te gaan met allerlei gevoelsmatige aspecten en om ze te negeren. Voor een korte termijn is dat soms handig of nodig, maar op langere termijn kan het problemen opleveren. Zo kan het nodig zijn om qua vermoeidheid even toch door te gaan omdat de omstandigheden dat vragen, maar op langere termijn kun je jezelf uitputten. Het is belangrijk om al het gevoel wat in je leeft te onderzoeken en de voelen in jezelf, en te erkennen dat het er is. Dat is Hallo zeggen: erkennen dat het er is…

 

Transformatie

De volgende belangrijke onderlegger bij Mens & Intuïtie is dat je gevoelens die al langer in je zitten kunt transformeren. Als je gewend bent om gevoelens niet te willen voelen, dan kapsel je die in om ze niet meer te voelen. En ook al heb je er dan minder of geen contact meer mee, ze zijn er nog wel. In onze meditaties maken we juist wel contact met die weggestopte gevoelens, om ze beter te leren kennen, te onderzoeken waar ze vandaan komen, en ze met bewuste stappen los te laten. In de meditaties die we nu op onze website zetten maken we een begin met het transformeren van oude stukken. Dat doen we voorzichtig en stukje bij beetje, want bij een meditatie online is er geen directe ondersteuning van een docent. Dus nogmaals: wil niet te snel gaan en voel je eigen grenzen. 

 

 

Powered by ZZPstudio: hosting | webdesign