Mens & Intuïtie
Het opleidingsinstituut voor
Intuïtieve Ontwikkeling, Healing, Reading, Lightworker
in Amersfoort en Eindhoven

Nieuwsbrief

← Overzicht Nieuwsbrieven | ← Overzicht Nieuwsbrief artikelen

Column: Op naar het optimisme!

Datum: 21 juni 2012

 

Meer dan ooit zijn we onder invloed van de stemming in de wijde wereld. Al eerder schreef ik erover in de column. Stemming over economie, natuur, politiek, de banken. Doemscenario’s, samenzweringstheorieën, de mayakalender.

Interessante vraag is niet zozeer wat allemaal waar is en of al die zaken werkelijkheid gaan worden. Wat doet het met ons? Hoe gaan we daar mee om?

Als we het hebben over energie, dan is het niet moeilijk om te constateren dat er erg veel energie gaat zitten in de donkere dingen. Over dingen die niet goed gaan, en hoe kunnen we voorkomen dat het zover zal komen. Krampachtig vasthouden aan het bekende, het veilige. Een tijdje geleden las ik een artikel over een onderzoek waarbij mensen een gegarandeerde vooruitgang werd geboden in salaris, werk of auto. Zonder iets anders ervoor te hoeven doen, ze hoefden alleen een handtekening te zetten onder de nieuwe overeenkomst. Het overgrote deel van de mensen gingen niet in op het aanbod. Kennelijk zijn we huiverig voor verandering, zelfs als het ten goede gaat…

Wat je heel weinig tot niet ziet: visie over hoe het zou kunnen gaan. Stel jezelf  eens de simpele vraag: hoe ziet mijn ideale wereld er uit? Hoe ziet de economie eruit, wat is de kwaliteit van voedsel, onderwijs en zorg? Stel je voor dat je het volledig zou kunnen vormgeven, hoe ziet het er uit over 5 jaar? Over 10 jaar? Over 25 jaar en 50 jaar... Niet vanuit doemdenken, maar vanuit je wens, je passie, je ideaal…. Wellicht een leuk idee om eens een avond bij M&I hierover te organiseren? Laat weten!

En als het moeilijk wordt om na te denken over wereldniveau: het lijkt erop dat vernieuwing vooral plaats vindt op het gebied van landbouw en industrie dicht bij huis: ik word blij van de kleinschalige initiatieven, simpel te realiseren. Een paar voorbeelden:

 

  • De meesten van ons hebben google als beginscherm. Dat is een helder wit scherm wat veel energie kost. Een simpel alternatief is blackle: deze browser werkt op basis van google en heeft dezelfde functionaliteiten, maar heeft een zwarte achtergrond. Iedere keer als je blackle gebruikt in plaats van google bespaar je belangrijke energie. http://www.blackle.com
  • “Blackle” eens op F.L.O.S.S. (wat staat voor fresh, local, organic, seasonal, and sustainable). Gezonde verse groenten dicht bij huis zodat er geen onnodige transportkosten zijn, geen chemische rompslomp en verbouwd volgens de seizoensinvloeden.
  • Cradle to cradle (C2C): als we ons economisch systeem eens omdenken zodat afval niet iets is wat je weg moet gooien, maar dat het per definitie waardevol bronmateriaal is voor nieuw gebruik. Vroeger maakten onze materialen vrijwel allemaal deel van de biologische kringloop. Als het kapot was kon je het weggooien zonder dat het problemen opleverde vanwege chemische additieven of giftige stoffen. Een leren schoen of katoenen broek kon je zo op je composthoop gooien. De huidige manier van productie levert vervelende combinaties op: leren schoenen hebben giftige verfstoffen, lijm en rubberen zolen. Veel van onze meubelen zijn gemaakt van deels kunstmatige stoffen en deels hout. Die combi maakt het duur om als afval te verwerken. C2C draait het idee om: maak onze gebruiksmaterialen zodanig dat de grondstoffen gemakkelijk te scheiden zijn als ze afval worden. Inspirerende voorbeelden tref je aan op http://www.cradletocradle.nl/home/943_tips-en-ideeen.htm.
  • Erg leuk zijn de initiatieven om steden te voorzien van stadstuinen en ook op andere manieren om te bouwen tot tuinen. Ik vond een paar voorbeelden in het blad van Natuurmonumenten. “Blackle” eens op urban gardening, Rotterdam Eetbare Stad, of bezoek www.tuinboonjemee.nl, www.oogstenzonderzaaien.nl. Voor thuis: www.windowfarms.org.
  • Een rondgang naar echt vernieuwende berichten voor spirituele mensen levert niet snel resultaat. Ode is de bekende en welkome optimistische site voor spirituele mensen, kijk eens op http://nl.odemagazine.com .

 

Laat me weten of je ook inspirerende voorbeelden kent, dan verzamel ik ze voor de volgende nieuwsbrieven. 

 

Antoine

Powered by ZZPstudio: hosting | webdesign