Mens & Intuïtie
Het opleidingsinstituut voor
Intuïtieve Ontwikkeling, Healing, Reading, Lightworker
in Amersfoort en Eindhoven

Nieuwsbrief

← Overzicht Nieuwsbrieven | ← Overzicht Nieuwsbrief artikelen

Eindeloos Bewustzijn; Leestip van Natascha Janssen

Datum: 06 februari 2012

 

Leestip: Eindeloos bewustzijn, een wetenschappelijke visie op de bijna-dood ervaring (BDE) Pim van Lommel, uitgeverij Ten Have, isbn: 9789025957780

 

Waar ga je naartoe als je dood bent? Vragen die ik als kind stelde en die onze dochters ons nu stellen. Als kind had ik zelf boeiende gesprekken hierover met mijn moeder en oma’s. En nu dus met mijn dochters. Onze jongste wist mij als zesjarige te vertellen dat ‘feeën (zoals die in Assepoester) eigenlijk gewoon oma’s zijn die naar de hemel zijn gegaan en als je als kind dood gaat word je een elfje. En alle andere mensen worden engel.’ Voor die mensen die een meer feitelijke en wetenschappelijke bevestiging zoeken, of die om welke reden dan ook interesse hebben voor bijna-doodervaringen en bewustzijn is het boek Eindeloos Bewustzijn een aanrader.

 

Cardioloog Pim van Lommel geeft inzicht in vormen en restultaten van onderzoek naar bijna-dood ervaringen bij een hartstilstand en biedt suggesties voor vervolgonderzoek. Hoewel de nadruk ligt op persoonlijke verslagen van mensen met een BDE en de gevolgen daarvan voor de betrokken medici en familieleden, pleit Pim van Lommel vooral ook voor meer openheid en aandacht voor én onderzoek naar het eindeloze bewustzijn. Eindeloos bewustzijn kan door veel verschillende termen vervangen worden, zoals: hoger bewustzijn, kosmisch bewustzijn, goddelijk bewustzijn, eenheidsbewustzijn en Akasha (Sanskriet voor ‘allesdoordringende ruimte’). Dit bewustzijn kun je tijdens verschillende omstandigheden ervaren; net zo goed tijdens meditaties en totale ontspanning als tijdens levensbedreigende situaties oftewel bijna-dood ervaringen. Dit bewustzijn stelt mensen in een kritieke medische situatie - zoals een hartstilstand - in staat om los van het lichaam verbondenheid te voelen met alles wat ‘nu’ is, het verleden en de toekomst. In contact met dit bewustzijn komen mensen tot het inzicht dat liefde en aandacht voor zichzelf, anderen en de natuur belangrijke levensvoorwaarden zijn. Door een BDE beseffen mensen dat iedereen en alles met elkaar verbonden is, dat elke gedachte invloed heeft op jezelf en de ander en dat ons bewustzijn na de lichamelijke dood blijft bestaan.

 

Pim van Lommel geeft daarnaast beschrijvingen van de werking van de hersenen en beschrijft in het kort de theorie van de kwantumfysica om op die manier richting te geven aan vervolgonderzoek naar de oorzaak van bijna doodervaringen en andere vormen van een verhoogd bewustzijn. De persoonlijke verslagen van mensen met een bijna-dood ervaring en de verschillende citaten van wetenschappers uit verschillende diciplines maken het boek ‘luchtig’. En waar ik naartoe ga als ik dood ben? Ik vertrouw erop dat ik dan écht eindeloos de eindeloze ruimte vindt die ik vaak zoek en de verbondenheid houd met Alles Wat Er Is.

 

Natascha Janssen                                                                                                           

 

 

Powered by ZZPstudio: hosting | webdesign