Mens & Intuïtie
Het opleidingsinstituut voor
Intuïtieve Ontwikkeling, Healing, Reading, Lightworker
in Amersfoort en Eindhoven

Nieuwsbrief

← Overzicht Nieuwsbrieven | ← Overzicht Nieuwsbrief artikelen

Column: 2012....

Datum: 31 januari 2012

 

2012…

 

Het langverwachte jaar 2012 is begonnen, menigeen is aan het aftellen richting 21 december.

 

In toenemende mate “leeft” het onderwerp. Veel vragen aan ons: “wat vinden jullie daarvan?”… “Gaan jullie er wat mee doen?”. De meeste cursisten zijn er gelukkig nuchter onder, maar er zijn ook mensen die zich grote zorgen maken. Zo hoorde ik dat een dochter van een cursist er behoorlijk mee bezig is en grote angst heeft. Het meisje is 11 jaar….

Op televisie en andere media is het inmiddels een dankbaar onderwerp om publiek te genereren. Als ik er zo naar kijk, dan zie ik dat er veel energie gaat zitten in allerlei discussies of “het” allemaal waar is. En zo onduidelijk als ik het in deze zin formuleer, zo wordt er over gesproken. Uitzonderingen daargelaten zie ik heel weinig deskundigen of mensen die er voor door hebben gestudeerd. De discussie gaat vooral over “horen zeggen”. Veel napraten, veel onderwerpen uit context gehaald, dingen die een eigen leven gaan leiden. Er worden verbanden getrokken die erg ongenuanceerd zijn.  

Ik kijk daarnaar vanuit verschillende achtergronden. Vanuit mijn werk bij Mens & Intuïtie, maar ook als communicatiewetenschapper en niet in de laatste plaats als mens. Vanuit mijn rol bij M&I bekijk ik de spirituele kant die gaat over mensen. Centraal voor mij staat niet zozeer de vraag of het allemaal waar is of niet waar; centraal staat de betekenis die jij er persoonlijk aan verleent. Wat doet die informatie met jou? Projecteer je je angsten op bijvoorbeeld die toenemende media aandacht en herken je je er daarom in? Of ben je in staat bij je authentieke zelf te blijven, en laat je je niet meeslepen?

Als communicatiewetenschapper heb ik ondermeer geleerd om te kijken naar vorm en inhoud van de media, en vooral ook naar (machts-) structuren en werkwijze. Opvallend in deze tijd is dat er erg weinig onafhankelijke nieuwsgaring plaatsvindt. Als je de kranten er op naleest of hun websites, dan zie ik dat het overgrote deel van elkaar overgenomen wordt. Ik zie nagenoeg geen verschil in de onderwerpen of de inhoud van artikelen. Welke journalist controleert nog gegevens bij de bron? In dat licht is het niet verwonderlijk dat allerlei onderwerpen een eigen leven gaan leiden. En  ook  voor de hand liggend dat in de media-agenda niet veel ruimte wordt gereserveerd voor tegenberichten of onderzoek dat de diepte ingaat.  Het lijkt er op dat  “Angst” het best verkopende onderwerp is, of dat nu gaat over de economie, gezondheid of toekomstverwachting. Dat is overigens niet voorbehouden aan kranten, ik zie het ook in (spirituele) tijdschriften of boeken terug.  

Als mens verenig ik bovenstaande rollen (en nog veel meer natuurlijk), en bepaal ik de rode draad en mijn koers in dit leven. Ik bemerk dat hoe meer er in mijn omgeving gesproken wordt over toekomstscenario’s, hoe meer ik het hier en nu  kan waarderen.  En daar voel ik geen angst. Probeer het maar eens, dat concept van “hier en nu”….

 

Antoine

Powered by ZZPcmsZZPstudio: hosting | webdesign